Popis
Agar, známa v Japonsku ako kanten (studené nebo), je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom s veľmi jemnou chuťou. Je veľmi výživná, pretože obsahuje mnoho minerálov. Agar sa pripravuje z červenej riasy gelidium, v Japonsku známe ako tengusa.
Agar vytvára hutnejšie želé než komerčná želatína a tak rýchlo sa nerozpustí. Je čisto rastlinného pôvodu a bez kalórii. Prirodzený agar je bohatý na jód a stopové prvky a bol dlhú dobu cenený ako mierny preháňajúci prostriedok, pričom môže byť zosilnený účinok pridaním zázvorovej šťavy. Agar sa dá ľahko a rýchlo pripraviť, pretože vyžaduje veľmi krátke varenie. Na vychladnutie pri izbovej teplote však potrebuje asi hodinu.
Zahusťovadlo Agar použitie:
Na prípravu želatíny: obsah sáčku nasypte do 1 l vody a privedieme k varu, hneď po zovretí vylejte do požadovanej formy a nechajte v chlade stuhnúť.