S pribúdajúcimi rokmi sa väčšina ľudí viac či menej zmieri s tým, že im ubúdajú sily, kadečo ich bolí, zle spia a lieky v lekárničke aj na nočnom stolíku sa hromadia a hromadia. Je toto nevyhnutná súčasť staroby? Vôbec to tak nemusí byť. Stačí si prizvať na pomoc zelené potraviny: zelený jačmeň a riasu chlorellu.
Zelený jačmeň a chlorella síce nie sú zázračný všeliek, v mnohých aspektoch však starnúcemu organizmu výrazne pomôžu. Jačmeň je skvelý zdroj energie porovnateľný svojimi účinkami s kofeínom, avšak nemá žiadne negatívne vplyvy.
Je bohatý na minerály, ktoré sa podieľajú na metabolizme sacharidov, obsahuje draslík, ktorý na energiu premieňa glukózu a tiež podporuje činnosť štítnej žľazy, ktorá ovplyvňuje energetický metabolizmus. Vďaka vysokému podielu draslíka a tiež vápnika zelený jačmeň zároveň navodzuje lepší spánok, čo tiež prispieva k tomu, že sa telo nabíja energiou. Plnohodnotný, kvalitný spánok vie jačmeň napomôcť aj tým, že obsahuje kyselinu gamaaminomaslovej, ktorá je neurotransmiterom podporujúcim relaxáciu.
Dodaním síl a zlepšením spánku však benefity spojené s konzumáciou zelených potravín ešte ani zďaleka nekončia. Jačmeň aj chlorella sú tiež významnými zdrojmi antioxidantov, ktoré bojujú s oxidatívnym stresom a negatívnym vplyvom na organizmus. Jednými z najsilnejších antioxidačných látok v zelených potravinách sú takzvané flavonoidy.
Diéta bohatá na flavonoidy podľa odborných štúdií môže predlžovať život, rovnako pomáha pri liečbe rakoviny, aj ako prevencia niektorých druhov rakoviny. Antioxidačné účinky flavonoidov sú tiež významné pri prevencii a tlmení prejavov Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.
Jeden z flavonoidov obsiahnutých v jačmeni je saponarín. Podľa odborníkov pôsobí pri ochrane pečene pred poškodením, ktoré môže byť spôsobené nadužívaním liekov, napr. s obsahom paracetamolu.
Vďaka svojmu zloženiu sa jačmeň a chlorella celkovo výborne uplatňujú v prevencii a liečbe civilizačných chorôb, a to aj chorôb kardiovaskulárneho systému. Výskumy ukazujú, že spomínané flavonoidy potláčajú koaguláciu krvi v cievach, a tým aj nebezpečný výskyt krvných zrazenín, obmedzujú riziko vzniku aterosklerózy a znižujú vysoký krvný tlak.
Zelené potraviny taktiež znižujú hladinu cholesterolu, kyseliny močovej, homocysteínu a chránia bunky, vrátane ich DNA, pred poškodením. Zároveň pomáhajú predchádzať cukrovke, ktorá je medzi seniormi jedným z najrozšírenejších ochorení. Pri už rozvinutej cukrovke zlepšujú zelené potraviny reakciu buniek na inzulín, vedú k stabilizácii a poklesu hladiny cukru a obmedzujú rozvoj závažných komplikácií diabetu.
Vďaka obsahu vitamínu K2, ktorý má kľúčové postavenie v distribúcii vápnika v tele, sa zelené potraviny uplatňujú aj v prevencii obávaného rednutia kostí, osteoporózy.
Zelené potraviny významne podporujú detoxikáciu tela, teda vyplavenie rôznych toxínov, a posilňujú imunitný systém. Vďaka obsahu železa podporujú krvotvorbu a dobré okysličenie tkanív. Zlepšujú odolnosť voči stresu, ktorý našu imunitu oslabuje, vďaka zinku zase zlepšujú funkciu bielych krviniek a urýchľujú proces uzdravenia.
Imunitný systém podporuje aj množstvo vitamínov, ktorými oplýva zelený jačmeň. Vitamín C nielenže imunitu posilňuje, ale navyše podporuje tiež silné a celistvé spojivové tkanivo, ktoré potom zastavuje šírenie infekcie. Podobne pôsobí aj vitamín A, ktorý zase posilňuje sliznice fungujúce ako prirodzená bariéra pred infekciami.
Vitamín D sa podieľa na tvorbe steroidných hormónov, ktoré riadia činnosť slizničnej a vnútrobunkové imunity. Okrem tohto všetkého zelené potraviny veľmi prospievajú aj črevnej mikroflóre, ktorá je zásadnou zložkou imunitného systému.